Fizikalna terapija

 Fizikalna terapija je veja v fizioterapiji, pri kateri uporabljamo fizična sredstva v terapevtske namene. Ta fizična sredstva dovajamo v telo preko posebnih aparatur v obliki električne, mehanske ali elektromagnetne energije. Z dovajanjem energije v telo želimo glede na tip in jakost energije doseči vrsto pozitivnih učinkov na živčni, žilni in skeletno-mišični sistem. Ti učinki so:

- povečanje lokalne ali globalne prekrvavitve in linfnega pretoka,

- izboljšanje regeneracije tkiv,

- pospeševanje celjenja,

- sproščanje mehkih tkiv,

- zmanjšanje bolečine,

- biostimulacija.

Ker je poslanstvo ordinacije usmerjeno v manualno terapijo, uporabljamo aparature povečini komplementarno. To pomeni, da nam služijo ob manualni terapiji kot dodatna pomoč za dosego želenega terapevtskega cilja. V ta namen uporabljamo samo skrbno izbrane, kakovostne aparature.


Bemer

Gre za edinstveno aparaturo, ki preko raznih aplikatorjev dovaja v telo večdimenzionalni signal (zapleten niz fizičnih signalov s točno določenim ritmom in časovnimi intervali), ki spodbuja in pospešuje delovanje žilnega sistema na mikro ravni (mikrocirkulaciji).

Za dobro delovanje vseh telesnih tkiv in organov je pomembno, da so ti dobro prekrvavljeni. Kri dovaja v tkiva kisik in razna hranila, odvaja pa ogljikov dioksid, metabolite in toksine. Kri se po telesu premika zaradi utripanja srčne mišice in žilnega sistema, kar imenujemo vazomocija. Iz pljuč, kjer se napoji s kisikom, se kri premika po žilnem sistemu (arterijski sistem), iz večjih žil do čedalje manjših in manjših (kapilarni sistem). Prav te najmanjše žile dosežejo vsa tkiva v telesu, kjer se zgodi menjava kisika in hranil med krvjo in tkivom. Tam se odvija tudi menjava ogljikovega dioksida in raznih metabolitov in toksinov, ki se potem prenašajo spet do pljuč, po čedalje večjih žilah (venski sistem). Iz vsega tega je mogoče ratumeti, da ima mikrocirkulacija izreden pomen za dobro delovanje celega telesa.

Pred in po kapilarna vazomocija se sčasoma upočasni zaradi različnih razlogov kot so staranje, travme, negativni vplivi okolja, bolezni, pomanjkanje gibanja, slaba in neuravnotežena prehrana, kajenje, alkohol, stres, itd. Ti dejavniki povzročajo najrazličnejše težave na sistemski ravni, zato je danes možno pripisati glavni vzrok različnih bolezni prav motnjam mikrocirkulacije. Z intravitalnimi mikroskopskimi posnetki je znanstveno dokazano, da se pri starejši in bolni osebi ritem vazomocije lahko upočasni na en sam gib na deset minut. Optimalna vazomocija pa ima ritem tri do pet gibov na minuto.

V zadnjih letih je bilo opravljenih veliko raziskav o pomenu mikrocirkulacije in vazomocije. K temu je veliko prispeval Inštitut za mikrocirkulacijo v Berlinu (Prof Dr. Med. Reiner Klopp) s pomočjo katerega je Bemer razvil svoj edinstveni aparat, katerega tehnologija je krita s kar petimi mednarodnimi patenti. Bemer aparat je s svojo tehnologijo sposoben stimulirati in povečati vazomocijo do 27%, medtem ko izboljša delovanje celotne mikrocirkulacije do 29%. Izvedene znanstvene raziskave so pokazale pozitivne učinke tudi na druge parametre, kot so razpoložljivost kisika v tkivu, ki se poveča do 29% in venski povratek, ki se poveča za do 31%.
Glede na vse te pozitivne učinke na mikrocirkulacijo, ki jih ima tehnologija Bemer, lahko rečemo, da nam ta naprava lahko nudi veliko pomoč pri nešteto patologijah in težavah.

Sama terapija je popolnoma neboleča in traja le nekaj minut. Za optimalen rezultat je terapijo smiselno izvajati daljše časovno obdobje (nekaj tednov), zato svetujemo, da si aparat najamete za na dom.


Skanlab – globinsko segrevanje

Globinsko segrevanje je del sodobne fizikalne terapije, kjer se s pomočjo električnega toka doseže segrevanje mehkih tkiv v globini. Aparat Skanlab ustvari lokalno in optimalno globoko segrevanje mehkih tkiv, kar pripomore k povečanju prekrvavitve, zmanjšanju bolečine, sproščanju mišic in k povečanju elastičnosti mehkih tkiv.

Aparat so razvili na Norveškem. Uporablja se v športni in konvencionalni fizioterapiji. Deluje po principu kondenzatorskega polja. Naprava ustvarja visokofrekvenčni izmenični tok, pri katerem je obdelano tkivo del kondenzatorja. Terapija je neboleča in zelo prijetna, saj pacient na obdelanem področju občuti prijeten občutek toplote. Čas trajanja terapije je odvisen od velikosti in globine obdelanega tkiva, običajno je to okoli 6 do 8 minut.


HiTop

HighTone Power terapija oz. HiTop je terapija, ki deluje s frekvencami visokih tonov, ki potujejo skozi telo v obliki električnega polja. Primarni cilj HiTop terapije je normalizacija celičnega metabolizma. Poleg razlik v učinku, tehnologiji in uporabi se HiTop razlikuje od klasične elektroterapije predvsem pri moči, ki je dovedena v telo (tudi do 5000mW), saj je pri HiTopu bistveno večja. Z vnosom energije v telo povečamo potencial celične energije in vplivamo na oscilacijo celičnih struktur, kar pripomore k normalizaciji metabolizma. HiTop s pomočjo visokih frekvenc deluje na celični metabolizem, istočasno pa lahko z vključevanjem nižje frekvenčnih programov stimulira živce in mišice. Pri HiTop terapiji je priporočen čas obravnave od 30 do 60 minut.

Indikacije uporabe HiTop terapije so zelo široke:

- vse vrste artroz oz. degenerativna obolenja

- sindrom ledvenega, vratnega in torakalnega predela hrbtenice

- sindrom rama-roka

- edemi, otekline

- teniški komolec

- bolečina po operativnih posegih in poškodbah

- diabetično stopalo

- mišična relaksacija

- mišična stimulacija (povečanje porabe energije)

- stimulacija mišic medeničnega dna

- polinevropatije

- rehabilitacija

- splošna vitalizacija predela ali celega telesa


Ultrazvočna terapija

Ultrazvočna terapija je vrsta fizikalne terapije, kjer s pomočjo ultrazvočnega valovanja (frekvence nad 20kHz) dosežemo terapevtske učinke na določena tkiva. Ultrazvočno valovanje prodira v tkivo zahvljajujoč posebnemu aplikatorju. Globina prodiranja valovanja je odvisna od frekvenc, ki jih nastavimo. Ultrazvočno valovanje ima na tkivo termični, mehanični in kemični učinek, kar lahko izkoristimo v terapevtske namene. Tkivu pospešimo prekrvavitev, zmanjšamo bolečine itd.. Uporaba ultrazvočne terapije v ortopediji se izkorišča že vrsto let in je še dandanes zelo aktualna. Terapija je neboleča in traja od 8 do 15 minut.